NMF Anmelder jegeren som skjøt Julussa ulven
Publisert: 17.10.2011
Norges Miljøvernforbund anmelder jegeren som skadeskjøt ulven i Julussa reviret. Vi mener skadeskytingen er et grovt brudd på naturmangfoldsloven, viltloven og dyrevelferdsloven. Et hån mot forvaltningen, Miljøverndepartementet som dagen før fredet ulvene i Julussa reviret som følger av individenes store betydning for den norske bestanden. Les vår kommentar "Elgjegere på Hedmark HÅNER Heidi Sørensen og Miljøverndepartementet", og anmeldelsen i sin helhet her.
 

“Elgjegere” på Hedmark HÅNER Heidi Sørensen og Miljøverndepartementet.

 

Så sent som fredag ettermiddag – 14.10.2011 – da Miljøverndepartementet opprettholder lisensjakten på ulv, presiseres det fra Heidi Sørensen at avgrensningen av jaktområdet er gjort for å beskytte Julussaparet, og at dette  “er helt avgjørende for å åpne for fellingen”.

 

Og hvor faller så det første “offisielle” skuddet mot ulv? Jo selvfølgelig….. i Julussa!  Og med hvilken begrunnelse? Nødverge av løs hund…. ( En rett man for øvrig ikke har pr. dato. Det skal innføres som prøveordning i 2012.) Jegeren som driver med løs hund inne i ulvesonen i et kjent ulverevir tar enten en kalkulert risiko og er da, om ikke kunnskapen om ulv svikter helt, forberedt på å ofre hunden sin. Alternativet er ennå verre…. Han benytter hunden til å provosere frem ulven som han vet vil/må forsvare reviret sitt.  Det er også kommet frem at “jegeren” ikke har forsøkt å avlede eller skremme ulven bort fra hunden engang. Han bare skyter på dyret. Med samme “unike presisjon” som ble oppvist under lisensjakten i fjor – resultat: skadeskyting. Bare at denne gangen finner man ikke den skadeskutte ulven igjen engang. Dette er forsøk på overlagt drap av et kritisk truet rovdyr på et område der den er underlagt ekstra og spesiell beskyttelse.

 

Jegeren vil selvfølgelig bli politianmeldt for grov faunakriminalitet av NMF og ARR som allerede har vært i kontakt med politi/påtalemyndighet.

 

Finnes det for øvrig en tydeligere måte å vise “verden” hvor fullstendig grupper av jegerne på Hedmarken gir blaffen i lover og regler, når ulven kommer i konflikt med den hellige “elgjakta”? Norges Miljøvernforbund (NMF) har sammen med Aksjonen Rovviltets Røst (ARR) overhørt samtaler som tyder på at det foregår en kald vurdering ute skogen, der man bevisst velger bort å ta ut ulven/ene i Åmot/Løten området til fordel for andre. Fordi – som det uttrykkes – “disse ulvene er allerede ferdige” eller “vi tar dem på skadefelling senere”.

 

For det er faktisk den “hellige elgjakta” vi snakker om… Her ligger pengene og “naturopplevelsen”. Jeg setter “naturopplevelsen” i anførselstegn etter med egne øyne å ha sett elgjakt i praksis på veiene i Finnskogen. ( Postert i eller på bilene sine, på offentlig vei, med våpen… hundene gjør jobben…. Ikke mange meterne ut fra veien der ….)

….og de “sauebøndene” som skriker høyest, er de som har en bitteliten flokk – til eget forbruk – og som samtidig er “lidenskapelige” jegere. Minner om Halvor Sveen, dømt for grov miljøkriminalitet, som så vidt jeg husker hadde 7 stykker….sammen med sin bror? Ikke store besetningen hos “sauebonden” som skjøt ulven i Nes tidligere i år heller. 

 

Tar man så for seg det tradisjonsrike utmarksbeitet som engang var praktisk og funksjonelt… men da for helt andre saueraser en den firkantede kjøttprodusenten som tusler rundt i skogen i dag… er dette nå blitt en dyretragedie av dimensjoner. Hvert år er det ca. 120.000 som ikke kommer tilbake og selv om man tillegger rovdyrene skylden etter de høyeste anslagene, så dør ca. 2/3 av andre årsaker. De opprinnelige sauerasene hadde/har både bedre forutsetninger for å overleve og tåle hindringer på utmarksbeite, de mer er bevegelige og mye raskere og ikke minst har de fluktinstinktene sine i orden. Ja, de har til og med evnen til å forsvare seg… Dette betyr i klartekst at rovdyr som bjørn og ulv ikke ville klare å drepe mange dyr på en gang…..

 

Man merker seg ellers at skogens konge/dronning begynner å “ta igjen”.(og…. litt spøkefullt sagt, så forstår man elgen som stanget og pisset på en av dem…. Ikke den verste gjengjeldelsesreaksjonen etter å ha blitt skutt på.)  Men til saken, så er det vel så langt elgen som har vært en fare for jegerne i skogen….Ikke ulven eller bjørnen. Vi har ikke oversikten ennå, men antar at også jakthundene har måttet ta sin del av elgens vrede. (men igjen, i henhold til jegerne… dette er jo en risiko ved elgjakta…. Og bikkjer kan man alltids skaffe ny av.)

Stiller samtidig et spørsmål ved hva elgens oppførsel viser? Kanskje at den ikke lenger er så sky som den burde være? At mangelen på predatorer gjør den trygg og selvsikker?  Jeg lar bare spørsmålet henge der.

 

VI håper tilslutt at Miljøverndepartementet, Statssekretær Heidi Sørensen og Miljøvernminister Solheim vil ta inn over seg det hån, eller den forakt, som utvises mot lover og regler av grupper av jegere på Hedmarken og som konsekvens, stanse all jakt på ulv umiddelbart og  samtidig forby all jakt med løs hund i registrerte ulverevir!

 

 

For Norges Miljøvernforbund

Jon Bakke.

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :