Her er du:
Miljøvernforbundets miljøpatrulje 2011
Publisert: 24.08.2011

NMF har den siste uken tilbakelagt mange mil med aksjonsbilen. En uforglemmelig tur og flere store suksesser! Vi har opplevd Lom, Bøverdalen, Trondheim, Mosjøen og Vefsna. Vi har sett flott norsk byggeskikk, kunst fra romantikken og haugevis av Lemen.

Mandag 15 August satte vi avgårde fra Ludeboden i Bergen. 3 aksjonister i toppform, aksjonsbilen og tilhenger med gummibåt på taket er oppskriften på muligheter og mangfold hva gjelder aksjonsform. I bilen og i hengeren hadde vi foruten proviant med oss flere tusen brosjyrer og rapporter for å spre budskapet om den ødeleggende oppdrettsindustrien og den morderiske rotenonmafiaen. I tillegg
hadde vi med oss en liten overraskelse til den eneste industrien i landet som ikke har krav om å rydde opp etter seg i naturen vår.


JUVASSHYTTEN

Første stopp for miljøpatruljen var Lom og Juvasshytten. Der planlegges det fra kommunens side bygging av et signalbygg i tilnærmet urørt høyfjellsnatur med permafrost. I dag finnes det et svært gammelt og tradisjonsrikt bygg på stedet. Eier av dette bygget har lagt ned store ressurser i å bevare området og bebyggelsen på en slik måte at det skader den sårbare naturen minst mulig. Kommunen vil nå bygge et monumentalt bygg med overdimensjonerte fasiliteter for å tiltrekke seg folk som vil lære om klima og glasiologi (læren om is). Det fremstår nesten som komisk at en vil lære folk om menneskets inngrep i naturen ved å selv gjøre ubotelig skade på den. For det første er det ikke akseptabelt med moderne monumental arkitektur i dette området ved siden av fantastisk eksisterende bebyggelse i historisk stil. For det andre vil isbreen når bygget er ferdig sannsynligvis være smeltet bort. For det tredje vil tilrettelegging for handicappede etter dagens krav kreve at en stor og stygg stålrampe krysser et reinsdyrtrekk som har eksistert i tusenvis av år. For det fjerde er grunneier ikke informert tilstrekkelig. Kommunen fremstiller det som om grunneier ikke har noe valg, og at klager ikke vil føre frem fordi dette er et landskapsvernområde som forvaltes høyt opp i systemet. Norges Miljøvernforbund mener det er stikk motsatt, grunneier er suveren og har vist seg meget godt egnet til å beskytte
dette området.

Etter å ha befart området og pratet med forskjellige parter i saken dro aksjonsbilen videre, så lang fornøyd med å ha vist interesse for saken. Det var tydelig at det ble lagt merke til i området.


AQUANOR 2011


Tirsdag morgen befant aksjonistene seg i Olav Trygvasons by Trondheim. Her skulle Aquanor 2011 arrangeres, oppdrettsmafiaens feststue var målet. Etter en kort brief rundt frokostbordet bare det av gårde til messen. Aksjonister begynte ved ankomst umiddelbart å dele ut faktarapport om oppdrett av nordatlantisk laks. Samtidig gikk flere aksjonister i sivile klær inn på messen for rekognosering.
Etter å ha sett seg ut mål begynte de sivilkledde aksjonistene å sette ut brusbeger med illeluktende slam hentet under oppdrettsanlegg. Etter en halvtimes tid var lukten spredd i hele det gigantiske lokalet. Etter hva vi har hørt avbrøt H.M. Kongen sin inspeksjonsrunde etter bare halve turen. Kurt Oddekalv ble anholdt og aksjon en tok en ny vending. Etter som at verken politiet eller sikkerhetsvaktene visste hvem som satte ut dritt rundt om kring, hadde Kurt gode kort i forhandlinger med politiet og messearrangøren. Mens disse diskuterte startet aksjonistene utenfor andre ledd i aksjonen. Et provisorisk basseng av planker og presenning ble laget utenfor hovedinngangen. Dette bassenget ble fylt med, ja du gjettet riktig, dritt. Dette førte til at arrangøren vedtok nederlaget og lot oss fortsette aksjonen i ytterligere 30 minutter, mot at vi ikke intensiverte aksjonen. Mens de målrettede aksjonene pågikk fikk NMF delt ut enormt mange brosyrer og informert om oppdrettsindustriens ødeleggelser. Det var mange internasjonale gjester til messen som virkelig virket interesserte i vårt budskap, og enda flere Norske mafialedere som var svært misfornøyd med vår tilstedeværelse. Norges Miljøvernforbund pakket fornøyd sammen etter en hel dag med aksjon mot industriens festdag. Vi spylte til og med plassen utenfor, slik at lukten ikke skulle henge igjen lengre enn nødvendig.


VEFSNA REGIONEN

Videre fra Trondheim dro aksjonslaget nordover til Vefsnaregionen og Mosjøen, der statens giftmafia vil eksperimentere med Rotenon. Med VESO (veterinærinstituttets oppdragsavdeling) i spissen vil de drepe alt liv i Vefsna for å bli kvitt parasitten gyrolactalus salaris. NMF mener tiltaket er dømt til å mislyktes, og at metoden er helt feil. Den eneste parasitten på moder jord som dreper sitt livsgrunnlag er mennesket. Gyrodactylus salaris er langt mer intelligent. Studier viser at en betydelig prosentandel av laks er resistent mot Gyro, og dermed er det mulig å la naturen gå sin gang, eller å avle på denne delen av bestanden. Mange vil mene at det er menneskers skyld at Gyro har kommet til Norge, og at det dermed er menneskets ansvar å rydde opp igjen. NMF vil peke på at det ikke er bevist hvordan parasitten kom til landet, og at det vel så gjerne kan ha kommet med dyr og fugler. Å drepe all fisk fordi en fiskeart sliter med en parasitt er langt over streken. I Vefsna regionen står vi overfor den største  rotenonbehandlingen noensinne. Her er det ikke bare en elv, men en hel region som er offer for 340 tonn med gift. Norges
Miljøvernforbund lyktes ikke med å stanse rotenonbehandlingen her, det beklager på det sterkeste. I midlertidig lærte vi en hel del om hvordan giftmafiaen jobber. Da aksjonsbilen la seg på hjul etter kortesjen med miljøvernministeren og de andre mafiamedlemmene ble det satt opp en større politikontroll som stoppet oss og deler av kortesjen. Da aksjonsbilen og bilen foran var stoppet, snudde bilen med ministeren i, hvorpå vi ble holdt igjen for en grundig inspeksjon av bil og henger. Hverken politiet eller personer i mafiafølget benektet at dette var en bestilt kontroll for å stoppe oss. Norges Miljøvernforbunds er som noen tidligere har sett svært godt informert. Det tok oss ca 7 minutter å finne igjen giftens cosa nostra, etter informasjon fra innsiden av ministerfølget!


LOM

Etter travle dager med aksjoner og skitne triks fra rotenonmafiaen var kursen satt sørover.
Etter mange mil var turen igjen kommet til Lom. Underveis og mellom slagene hadde aksjonistene nå skaffet nok informasjon til å anmelde ordføreren i Lom for ulovlig byggestart ved Juvasshytten. Hele aksjonsfølget, sammen med journalist fra lokalavisen Fjuken troppet opp på lensmannskontoret. Politioverbetjenten tok oss seriøst og loggførte anmeldelsen som videresendtes til jurist i Lillehammer.


Sent torsdag kveld ankom aksjonsbilen Ludeboden, og sommerens miljøpatruljen var over. Men ikke frykt, NMF har mange aksjoner på kalenderen fremover! Kontakt medlem@nmf.no hvis du ønsker å delta!

 
Bilde 1/12
zoom
Aksjonsbilen
Aksjonsbilen
tilbake
Aksjonsbilen
Juvasshytta
Isbréen
Kurt og glasiologen
Aquanor 2011
25 liter drit
Dårlig lukt
Velkommen til Aquanor!
Kongen og ministeren
Aksjonsbilen ved Vefsna
Kurt og masse rotenon
Kurt og Erik Solheim
fram

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :