Her er du:
Protesterer mot miljøvernministerens rotenonbehandling
Publisert: 17.08.2011
I dag aksjonerte Norges Miljøvernforbund mot at den norske regjeringen, ved miljøvernminister Erik Solheim, ønsker å legge elva Vefsna, med side elver, bekker og vann helt dødt gjennom rotenonbehandling. Ønsket er å ta knekken på gyrodactylus-parasitten, som vist nok skal true laksebestanden, som på sin side er i ferd med å bli imun mot parasitten.
 
Norges Miljøvernforbund, lokalt engasjerte medlemmer og sympatisører er sterkt motstandere av hele rotenon behandlingen, og mener den lokale laksestammen selv må tilpasse seg parasitten.  I dag møttes partene, en av partene nok noe ufrivillig.
 
 

Under dagens forberedelse til rotenonbehandlingen i Vefsna , kjørte Miljøvernforbundet etter miljøvernminister Erik Solheim og VESO (veterninær instistuttets oppdragsavdeling). Miljøvernforbundet fulgte delegasjonen med aksjonsbilen vår. Når Solheim og de andre rotenonforkjemperne skulle foredra og fortelle at dette var det beste for bondens liv og levne ble de hele tiden forstyrret av NMF med Kurt Oddekalv i spissen, som stilte en haug med ubehagelige spørsmål. En del av disse spørmålene unnlot de å svare på.

Spørsmålene var som følgende: blir det gitt noen erstatninger til grunneierne dersom behandlingen mislykkes. Hva er de økonomiske følgende å være uten fiskekort/camping og inntekter for grunneierne. Hva er de økonomiske tapene hvis dette strekker seg tiårs tid framover. Slik som i Lærdal hvor de taper 10-20 mill pr år, tilsammen ca 140 mill til dags dato, hvor hele laksefiskertradisjonen er tapt, hvor laksefiskerbuene står tomme med vindskjeve dører og hele laksefiskekompetansen er forsvunnet. Det eneste Lærdal har igjen er et laksesenter uten kunder, penger og laks.

I tillegg stilte vi en del spørsmål angående kjemikaliene de benytter, hvorav minimum 57 % er et whitespritlignende stoff. For å unngå mer plage fra NMF fikk Solheim og rotenonbehandlerne satt opp en politisperring med en nitidig kontroll av aksjonsbilen mens de andre bilene snudde og kjørte tilbake til det de trodde var et ukjent oppholdssted. En skammelig oppførsel som en kan forvente afrikanske land, men ikke i Norge. Vi fant de snart igjen. Dette for å forhindre NMF i å drive videre folkeopplysning om giftbehandling av Vefsn regionen hvor 340 tonn gift skal dumpes i vann og vassdrag hvor flere lakseførende vassdrag skal drepes. NMF er velinformert med kontakter i delegasjonen.

Dette er et betydelig artsfacistisk forsøk som samler sidestykke i norsk historie. NMF frykter at det samme vil skje i Vefsn regionen som i Lærdal da man aldri tidligere har behandlert slike store vassdrag. I større vassdrag lykkes kun 1/7 av rotenonbehandlingene med utrydde gyro. NMF regner tiltaket i Vefsna som artsfacisme av verste sort hvor en rekke underarter garantert forsvinner. En hel elvefauna forgiftes over lang tid med en rekke giftstoffer som er kreftfremkallende og giftig.
 
Ingen innlegg tilgjengelig.

Nytt innlegg

Navn
Epost
(En e-post vil bli sendt til oppgitt adresse for verifisering)
Overskrift
InnholdNorges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :