Lasteskipet Godafoss grunnstøtt ved nasjonalpark
Publisert: 18.02.2011

Fraktskipet MS Godafoss grunnstøtte torsdag kveld ved kvernskjærgrunnen på Asmaløy i Hvaler. Havaristen begynte å lekke store mengder tungolje fra to av skipets tanker natt til fredag. Store mengder olje rant ut i den marine nasjonalparken Ytre Hvaler.

- Norges Miljøvernforbund fryktet en omfattende lokal miljøkatastrofe i Norges eneste marine nasjonalpark, sa Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund torsdag kveld.

 
Foto: nmf.no
Lekkasjene fra skipet stammer fra to tanker midtskips hver med 250 tonn tungolje.

Norges Miljøvernforbund forventer nå at alt nødvendig- og tilgjengelig oljevernutstyr blir satt inn for å begrense skadene i nasjonalparken. Oppryddingen og begrensningen av oljesølet må skje hurtig for å begrense skadene.

- Kombinasjonen vinter, is, kulde, mørke og mangel på oljevernutstyr kan gjøre oppryddingen ekstremt vannskelig. Jeg frykter det verste at oljen vil ødelegge dette vakre marine verneområdet, sier Kurt Oddekalv.

 - Vi behøver på ingen måte gjentagelse av MS Full City skandalen. Oljen fra dette skipet vil kunne ødelegge store deler av den marine nasjonalparken, dvs så vel over som under vann.
 
- Vi frykter at oljen vil presset ut i Ytre Hvaler, for så å følge havstrømmen først nordover så dreie vestover. Denne oljen vil kunne nå vestfold og telemark. Vi kommer til å følge utviklingen, avslutter Oddekalv torsdag kveld.
 
Det islandske containerskipet ”Godafoss” grunnstøtte ca. klokken 20.00, torsdag 17. februar, på Kvernskjær, mellom Asmaløy og Kirkøy utenfor Hvaler. Den har trolig rundt 800 tonn tungolje om bord. Lekkasjene er i to tanker midtskips, med 250 tonn olje i hver.

Skipet har slagside på mellom 7 og 8 grader, og det er observert olje på vannet. Oljen ser foreløpig ut til å gå til havs på grunn av vind- og strømforhold.

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :