Her er du:
Publisert: 16.01.2018

Det totale arealet med genmodifiserte avlinger har økt med litt over hundre ganger i verden de siste 20 år fra 1,7 millioner hektar i 1996 til 185 millioner hektar i 2016. Rundt 88% av disse dyrkes i Nord og Sør-Amerika. Hovedandelen av etablerte genmodifiserte avlinger består av mais, raps, soya og bomull, som alle prosesseres til oljer og mel for mat og fôr. Disse avlingene er alle solgt til dyrkerne som forskjellige varianter med forskjellig insektresistens og ugressmiddelresistens eller annen egenskap av økonomisk interesse for bønder, f.eks tørketoleranse i mais eller økt omega-3 fettsyrer i oljeraps.

Bomull er også genmodifisert for insektresistens og ugressmiddelresistens og dyrkes nå på fem kontinenter. Bomull brukes hovedsaklig til å danne tekstiler, men noe av det finner også veien til fôr og mat. Bomullsfrøolje er brukt i f.eks frokostblandinger, kjeks og salatdressinger og andre bearbeidede matvarer. Bomullsmel blir brukt som fôr til storfe. Da det ble introdusert i Afrika, produserte genetisk modifisert bomull mot insekter betydelig kortere bomullsfibere og mye dårligere tekstilkvalitet .

Alfalfa eller lusern er hovedsaklig dyrket i Nord Amerika som fôr til melkekyr, også til hester, sauer og geit. Naturlig lusern har vært dyrket, og ugress har vært kontrollert med 2,4-DB (2,4-dichlorophenoxybutyric acid) ugressmiddel inntil nylig. 2,4-DB endres til det aktive stoffet 2,4-D i planter, og hemmer veksten ved spiss av stengler og røtter. Lusern har er nå blitt genmodifisert for å kunne tåle alternative ugressmidler med det aktive stoff glyfosat. Lusern pollineres mye av bier og det er en reell risiko for at GMO-lusern vil krysspollineres med GMO-fri organisk lusern dyrket av melkebønder.

Sukkerroer er dyrket for deres høye sukkerinnhold på ca 16%. Over halvparten av sukker i USA stammer fra genmodifiserte sukkerroer. EFSA har godkjent mat og matingredienser, samt fôr produsert fra GMO sukkerroer. Genmodifiserte sukkerroer er endret for å kunne tåle glyfosat som er det aktivmiddel i Roundup. Genmodifiserte sukkerroer vil trolig kunne krysses med tradisjonelle typer sukkerroer. Dyrking av  genetisk modifiserte sukkerroer er til dags dato ikke godkjent i EU. Det er import av sukker fra genmodifisert sukkerroe H7-1 som er godkjent i EU.

Aubergine og tomat er blitt genmodifisert for å bli resistent mot enkelte insektskadedyr. Squash er blitt modifisert for virusresistens. Genmodifikasjoner for å hindre bruning i poteter og epler er blitt utviklet for å øke holdbarheten. Brokkoli og blomkål har blitt innsatt gen for ugressmiddelresistens. Nellik og roser er blitt genmodifisert for å danne nye farger som blå, fiolett og purpur. Poppeltrær har blitt innsatt gen for insektresistens og lettere nedbrytbare lignin for papirproduksjon.

Flere avlinger har også blitt genmodifisert for å bli sykdomsresistent. Papaya er innsatt resistens mot PSRV (papaya ring spot virus). Plommer er innsatt gen for resistens mot PPV (plum pox virus). Poteter er blitt genmodifisert for å bli motstandsdyktig mot bakteriell plantesykdom. Sitron treet er blitt genmodifisert for resistens mot sitrusgrønnende sykdom. Kassava og banan er blitt genmodifisert for resistens mot plantesykdom. Ris og paprika for virusresistens. Gen tatt fra hvete er innsatt kastanjetrær for å danne resistens mot den ødeleggende sopp-plante sykdommen (Cryphonectria parasitica) i Nord Amerika.

  

Lenker:

https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/52/download/isaaa-brief-52-2016.pdf

http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en_new.cfm

 

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :