Her er du:
Publisert: 23.11.2016

Oljeraps (Brassica napus) har to sentrale innsatte sekvenser som tilsammen kan danne varig toleranse mot glyfosat. Det er innsatt Cp4-epsps-gen som stammer fra en bakterie (Agrobacterium tumefaciens stamme CP4). Det er også innsatt et goxv247-gen som stammer fra en bakterie (Onchobactrum anthropi). Dette innsatte genet kan prosessere for et glyfosat-oksidoreduktase enzym som kan bryte ned glyfosat i denne rapsplanten. Tilsammen vil disse to genmodifikasjonene danne oljeraps med høy toleranse for ugressmiddel med glyfosat.

De genmodifisert glyfosat tolerante planter som soya, mais og raps er der det brukes mest glyfosat. Disse åkrene er også stedet for den sterk utvikling av glyfosat tolerante ugress. Stoffet glyfosat ble oppdaget i 1950. Herbicid aktiviteten til glyfosat ble oppdaget i 1970. Siden det ble oppdaget har over 9 millioner tonn med glyfosat blitt sprøytet på planter og jord over hele verden. I de siste ti år har det blitt brukt ca. 6 millioner tonn med glyfosat i verden.

Oljeraps er blitt en viktig kilde av vegetabilsk olje etter lang tid med avl og utvikling av bedre behandlingsteknikker. Siden sekstende århundre er det blitt dyrket Brassica napus i Europa og avlet for bedre olje kvalitet. Både B.napus og B.rapa er dyrket for høykvalitet vegetabilsk olje og høykvalitet dyrefôr. Genmodifikasjon for glyfosat resistens er som i GT73 for å danne en uovervinnelig egenskap i oljeraps. Dette glyfosat tolerant egenskap er som seinere kan bli overført til oljeraps med andre genmodifiserte egenskaper for kommersielle interesse.

Det agronomiske system for genetisk modifiserte raps planter, så vel som soya og mais, er preget av metoder som fremmer utviklingen av glyfosat tolerante ugress. Det brukes kontinuerlige monokultur. Det kan være lave glyfosat konsentrasjoner der det er villraps og ugress utenfor målområdet med rapsavlinger. Ugress angreps nivå kan være høy. Der det dyrkes genmodifisert glyfosat tolerant planter som raps GT73 brukes det bare glyfosat ugressmiddel. Det brukes flere enn to påføringer med glyfosat på det overlevende ugress. Det blir brukt glyfosat der ugress er blitt for stor. Alle disse faktorer kan være tilstede der det dyrkes genmodifisert glyfosat tolerant planter som raps GT73. Dette vil bety en høy risiko for utvikling av glyfosat tolerant ugress.

Glyfosat som svever fra områder med GT73 over til områder med vill Brassica napus, Brassica rapa (vanlig nepe) og hybrid ugress samfunn vil kunne danne en skift mot økte genetisk modifiserte frø i hybrider. Resistente genotyper er i stand til å dra nytte av glyfosat resistens og opprettholde eller øke sin antaller. GT 73 ble identifisert og registrert på tre lokaliteter og i ca. 5% av prøver og tatt fra blad til oljeraps i Rhinen havnen i Basel i 2014. Dette er langt fra landet av opprinnelse og oppdaget i et land uten jordbruk av olje raps. Disse stammet fra  frø last som ble transportert fra silos gjennom en jernbanestasjon og porten. Disse områdene er preget av grusområder langs jernbanen som ble behandlet med glyfosat. GT 73 frø er tolerant for glyfosat og kunne derfor etablere seg og spre seg inntil dette ble oppdaget.

  

Lenker:

https://cereals.ahdb.org.uk/media/655708/ahdb-is03-minimising-the-risk-of-glyphosate-resistance.pdf

http://www.oecd.org/science/biotrack/27531440.pdf

 

Referanser:

Benbrook C.M. 2016. Trends in glyphosate herbicide use in the United States and globally. Environ Sci Eur. 28:3

Hecht M., Oehen B, Schulze J., Brodmann P., and C. Bagutti. 2014. Detection of feral GT73 transgenic oilseed rape (Brassica napus) along railway lines on entry routes to oilseed factories in Switzerland. Environ Sci Pollut Res 21:1455–1465 DOI 10.1007/s11356-013-1881-9

Schulze J., Frauenknecht T., Brodmann P., and C. Bagutti. (2014). Unexpected Diversity of Feral Genetically Modified Oilseed Rape (Brassica napus L.) Despite a Cultivation and Import Ban in Switzerland. PLoS ONE, 9(12), e114477. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0114477


 
 

 

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :