Her er du:
Publisert: 19.10.2016


Nellik (Dianthus caryophyllus) FLO-40644-6 har tre sentrale innsatte gensekvenser. To av disse innsatte gener gjør at plantene produserer blå pigmenter (delfinidiner). Ett gen er innsatt for å danne planteresistens mot ugressmiddelet klorsulfuron. Det er innsatt et dfr-gen som stammer fra en blomst (Petunia x hybrida) og et f3´5´h-gen som stammer fra en stemorblomst (Viola). Tilsammen kan disse to genene prosessere for to enzymer som vil føre til mer blå farge i nellikblomsten. Dette resulterer i at denne nelliken har blomster med en lilla farge.

Enzymet DFR (Dihydroflavonol 4-reductase) er kjent for å gjøre planter i stand til å produsere anthocyaniner i planter. DFR kan føre til flere forskjellige farger i forskjellige konsentrasjoner. Denne nelliken har også et innsatt f3'5'h-gen som prosesserer for F3'5'H-enzymet (Flavonoid 3'5' hydroxylase). Dette stemorblomst-f3´5´h-genet i nelliken kan prosessere for et enzym som katalyserer grunnstoff for anthocyaniner i retningen for delphinidin.

Dette betyr at F3'5'H-enzymet kan konvertere de foreløpere til orange rød farge (Pelargonidin) og rød magenta farge (Cyanidin) om til en foreløper til en magenta lilla farge (Delphinidin). Dette betyr at blomsten får en mindre rød farge og en mer lilla farge. Fordelingen av anthocyaniner (Cyanidin, Pelargonidin, Delphiniden) i kronbladene er endret i FLO-4Ø644-6 sånn som nå prosessere hovedsaklig for mer delphinidin. Denne nellik blomsten blir derfor mest lilla.

Der er innsatt surB-genet som stammer fra tobakk (Nicotiana tabacum). Dette surB-gen kan prosessere for acetolaktatsyntase enzym (ALS). Dette muterte tobakk genet fører til et ALS-enzym som er motstandsdyktig mot sprøytemiddel med klorsulfuron (sulfonylurea produkt). Klorsulfuron hemmer aktiviteten til ALS-enzym. Denne nellik FLO-4Ø644-6 er innsatt et mutert ALS-enzym som stammer fra tobakkplanten (N. tabacum) og som er resistent mot klorsulfuron og sulfonylurea plantevernmidler.

Det innsatte surB-genet fører til resistens mot sulfonylurea plantevernmidler. Dette betyr at det kan brukes klorsulfuron i vatn til alle stilker med denne blomsten uten at det vil skade disse blomstestilkene. Dette gjør det mulig å sette stilkene i en sukker medium (ca. 2% sukkrose) som kan forlenge livet av disse og gjøre det mulig for å forlenge oppbevarings tid før salg. Bruk av klorsulfuron i sukkervannet til nellikstilkene er trolig sånn at de kan oppbevares før og under transport fri for vekst av skadelige mikrober f.eks bakterie eller alge som kan blokkere eller skade kutt av stilkene.

Produsenten dyrker nellik gjennom vegetativ formering fra planter som kontinuerlig beskjæres for å produsere en stor antall vegetative knopper. Det har også vært mulig for andre å lage blomsterlinjer med F3'5'H-gen som også førte til økt delphinidin produksjon og mer blå farget blomster i roser. Akkumulering av delphinidin (blå farge trekk) var arve av avkom i disse roser. Produsentene av FLO-4Ø644-6 kan muligens også produsere frø fra denne nellik; ved å samle pollen fra moderplanter på hånd og overføre det til arret på riktig tidspunkt, i enn slags assistert befruktning. Pollinering vil raskt føre til visne kronblad og er derfor uønsket for dem som selger stilker.


 

Lenke:

https://snl.no/klorsulfuron 

http://www.bio21.bas.bg/ipp/gapbfiles/v-22/96_3-4_74-87.pdf

 

Referanser:

Katsumoto Y., Fukuchi-Mizutani M., Fukui Y., Brugliera F., Holton T. A., Karan M., Nakamura N., Yonekura-Sakakibara K., Togami J., Pigeaire A., Tao G-Q., Nehra N. S., Lu C-Y., Dyson B. K., Tsuda S., Ashikari T., Kusumi T., Mason J. G., and Y. Tanaka. 2007. Engineering of the Rose Flavonoid Biosynthetic Pathway Successfully Generated Blue-Hued Flowers Accumulating Delphinidin. Plant Cell Physiol 48 (11): 1589-1600.

 

 

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :