Her er du:
Publisert: 13.09.2016
 
Soya MON 87708 har innsatt sekvenser for å gi planten toleranse mot plantevernmidler med dikamba. Det er innsatt dmo-genet som stammer fra en bakterie (Stenotrophomonas maltophilia). Denne genmodifikasjonen fører till at MON87708 kan prosessere produksjon av DMO-enzymet (dicamba monooksygenase) som kan spleise dikamba. Den fører også til at soya MON 87708 kan sprøytes over med dicamba ugressmiddel uten å drepe de avlingene til produsenten. Derimot nærliggende soya avlingene uten denne genmodifikasjonen kan bli drept av dicamba ugressmiddel drift.

MON 87708 er utviklet for å gi soya (Glycine max.) dicamba toleranse som en alternativ til glyfosat toleranse, fordi mange konkurrerende ugressplanter har utviklet glyfosfattoleranse. Dicamba virker som et uspesifikk hormonlignende auxin som foresaker ukontrollert plantevekst. Det anvendes når plantene har nådd nær full høyde. Rask og unormal plantevekst deretter resulterer i plantenes død. Dicamba er ikke tillatt i vekstsesongen for 2016. Dicamba ugressmiddel er produsert av den samme produsenten for dicamba-resistent soya. Men dette ugressmiddelet svever mye og kan føre til betydelig skade langt utenfor mål. 

Dicamba blandinger er mye brukt for å bekjempe ugress (f.eks Amaranthus palmeri) som er resistent mot glyfosat. Mange bruker umerket dicamba blandinger som har en høy volatilitet. Drift fra disse blandningene kan føre til omfattende skader av blomster som er ofte besøkt av insekts pollinatorer. De nye dicamba blandinger fra produsenten av MON87708 er betegnet å være av lavere volatilitet enn de generiske og umerket blandninger. Drift av dicamba vil kunne skade nærliggende jordbruksvekster uten den innsatte dmo-genet og andre plantevekst områder som frukthage, gartneri og hager. Dicambas lav fordampnings punkt betyr at det kan drive opp til 15km fra bruksområde under varme forhold.

Mindre synlige sublethal effekter til dicamba kan oppstå i mikrober. Dicamba har blitt observert å ha det uønskede effekten av å danne en skift mot økte antibiotika toleranse i kulturer med patogen. Det er dokumentert at det vil skje en skift i MIC (Minimal inhibitory concentration; minste hemmende konsentrasjonen) for flere antibiotika testet på to typer av patogen bakterie (Escherichia coli og Salmonella typhimurium) dersom dicamba er tilstede. En skift betyr at effektiviteten av de forskjellige antibiotika kunne reduseres (eller økes) i noe tilfeller.

Det er vist at tilstedeværelse av dicamba (Kamba) vesentlig reduserte effekten av de forskjellige antibiotika (ampicillin, ciprofloxacin, chloramphenicol, kanamycin og tetracycline) på bakterie (E.coli) i tre av fem tilfeller, og vesentlig reduserte effekten av disse antibiotika på en annen bakterie (S. Typhimurium) i fire av fem tilfeller. Dette kan bety at der dicamba og antibiotika møte hverandre kan det oppstå en skift mot utviklingen av antibiotika resistente bakterier og en reduksjon av effektiviteten for antibiotika å kontrollere infeksjoner. Dicamba kan trolig føre til flere antibiotikaresistens fenotype i potensielle patogener mot husdyr og menneske der det er vann som inneholder dicamba ugressmiddel og antibiotika.

 

Lenker:

http://deltafarmpress.com/soybeans/covering-expanding-dicamba-issue-stories-so-far

http://www.ecowatch.com/monsanto-dicamba-1995121281.html

 

Referanse:

Kurenbach B., Marjoshi D., Amábile-Cuevas C. F., Ferguson G. C., Godsoe W., Gibson P., and J. A. Heinemanna. 2015. Sublethal Exposure to Commercial Formulations of the Herbicides Dicamba, 2,4-Dichlorophenoxyacetic Acid, and Glyphosate Cause Changes in Antibiotic Susceptibility in Escherichia coli and Salmonella enterica serovar Typhimurium. mBio 6(2):e00009-15. doi:10.1128/mBio.00009-15

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :