Her er du:
Publisert: 27.10.2015
 
Den genmodifiserte nellikplanten (Dianthus caryophyllus) linje 1363-A har tre sentrale innsatte sekvenser som tilsammen fører til toleranse mot et sprøytemiddel og endring av blomst farge.  Det er innsatt SuRB-genet som er kodesekvensen for SuRB-enzymet (Acetolactate synthase, ALS) som kan gi den genmodifiserte nellikplanten en økt kunstig toleranse mot sulfonylurea sprøytemiddel med aktiv virkestoff chlorsulfuron.

Det er innsatt dfr-genet som stammer fra en blomst (Petunia hybrida), det koder for dfr-enzymet (Dihydroflavonol-4-reductase). Dfr-enzymet katalyserer og bidrar til produksjonen av det blå-farget pigment delphinidin. Det er også innsatt det F3´5´H cDNA-gen som stammer fra en blomst (Viola hortensis), det koder for et enzyme (flavonoid 3´5´-hydroxylase) som er en viktig for anthocyanin biosyntese. Ved å lage disse to endringene med gener fra Petunia og Viola vil denne genmodifiserte nellikplanten, FLORIGENE Moonshadow (1363A), danne en lilla blomst. Denne nellikplanten uten disse genmodifikasjonene har hvite blomster.

Disse endringene i ugressmiddel toleranse og blomsterfarger er gjennomført med en bakterium (Agrobacterium tumefaciens). Disse genmodifikasjonene er satt sammen på et plasmid (pCGP1991) i denne bakterium (A. tumifaciens) som er i stand til å trenge dem inn i kimeceller til nellikplanten D. caryophyllus. Dette skjer ved å smitte kimecellene i en kultur med den genmodifiserte bakterium A. tumifaciens,

Et enzym som kutter den plasmidringen i A. tumifaciens til en tråd gjør at denne genmodifikasjonen kan forlate bakteriene på  overflatene til kimcellene og trenge seg inn i dem. Dette endrer celle-egenskapene til å bli tolerant for sulfonylurea berbicid og bærere av lilla blomstfarge. FLO-11363-2 - Moonshadow carnation blir produsert i Colombia. Det er de kuttede stilkene som kan importeres til EU land. Blå farget nellik blir eksportert til Europa og Japan. Sist i 2014 var statusen til FLO-11363-1 "Application withdrawn" eller søknad trukket.


Lenker:

SECTION E. SNIF PART 2: Summary information format for products containing genetically modified higher plants (GMHPs)
http://www.transgen.de/pdf/zulassung/Blumen/Nelke_moonshadow1_renewal-import_summary.pdf

Florigene Flowers
http://www.florigene.com/product/moonshade.html

 

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :