Her er du:
Publisert: 08.10.2014
 
Årets prisvinnere har blitt belønnet for å finne opp en energieffektiv og miljøvennlig lyskilde - den blå LED. I Alfred Nobels ånd går prisen til en oppfinnelse av største nytte for menneskeheten. Med det nye LED-lyset, har vi fått en mer bærekraftig og effektivt alternativ til eldre lamper. Da Isamu Akasaki Hiroshi Amano og Shuji Nakamura i begynnelsen av 1990, fikk ut kraftige blå stråler fra sine halvledere åpnet veien til skiftende belysningsteknologi. Røde og grønne lysdioder hadde lenge eksistert, men uten at man hadde lyktes med det blå lyset som trengs til hvitt lys. Til tross for stor innsats i både akademia og industri forble den blå LED en uløst utfordring i 3 tiår.  


De lyktes der alle andre mislyktes. Akasaki jobbet med Amano fra Nagoya universitet mens Nakamura ble ansatt av Nichia Chemical, et lite selskap i Tokushima. Deres oppfinnelser var revolusjonerende modifiseringer.

De hvite lysene lyser med hvitt lys, lang levetid og lavt energiforbruk. De er i stadig utvikling og blir mer effektive, med høyere lysmengde (måles i lumen) per inngangseffekt (målt i watt). Den siste rekorden er over 300 lumen per watt, sammenlignet med 16 i de vanlige pærer og opp til 70 i lysrør. Siden omtrent en fjerdedel av verdens elektrisitetsforbruket går til belysning vil lysdioder kunne spare mye av jordens energiressurser. Også materialforbruk reduseres med LED lampens levetid på 100.000 timer, sammenlignet med 1000 for pære og 10.000 for lysrør. Store forhåpninger er knyttet til LED-lampens evne til å heve kvaliteten på livet til de over 1,5 milliarder mennesker i verden uten elektrisitets nettverk: lavt strømforbruk gjør at lampen kan drives av billig og lokal solenergi. I tillegg til den økte effektiviteten til lysdiotene så har det også skjedd mye med med lyskvaliteten. Tidligere ble lysdiodelyset blant mange oppfattet som mindre behagelig enn glødelampelyset. Den tiden er forbi. Man kan nå få tilsvarende utseende på  lys fra lysdioder.

Oppfinnelsen av det blå lyset er ikke mer enn tjue år gammel, men det har allerede bidratt til å skape hvitt lys på en helt ny måte til beste for oss alle. 

Isamu Akasaki, japansk statsborger. Født i 1929 (85 år) i Chiran, Japan. Doktorgrad i 1964 på Nagoya University, Japan. Professor ved Meijo University, Nagoya, og Distinguished Professor ved Nagoya University, Japan.

Hiroshi Amano, en japansk statsborger. Født i 1960 (54 år) i Hamamatsu, Japan. PhD i 1989 ved Nagoya University, Japan. Professor ved Nagoya University, Japan.

Shuji Nakamura, en amerikansk statsborger. Født i 1954 (60 år) i Ikata, Japan. Ph.D. 1994, Universitetet i Tokushima, Japan. Professor ved University of California, Santa Barbara, CA, USA.
De får 8 millioner svenske kroner som blir delt likt mellom prisvinnerne.
 
 
Miljøvernforbundet vil med dette gratulere prisvinnerne for sin oppfinnsomme energibesparende oppfinnelse til nytte for mennesker og hele det globale naturmiljø.
 
 
Av Øystein Bønes
 

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :