Her er du:
Publisert: 04.08.2010

Aviser og nyhetssendinger bringer daglig rapporter om flombølger, flammer og tørke som truer enorme områder på flere kontinenter. Denne sommeren har naturen vært spesielt nådeløs, og konsekvensene ser man nå i de internasjonale råvaremarkedene bl.a. ved at prisene stiger. 
Miljøvernforbundet har i mange år ment at et av de største klimaproblemene på jorden er det raskt økende antallet mennesker, da kombinert med et levesett særlig vi i de velstående landene har som stadig flere av verdens befolkning prøver å oppnå. Verdens regjeringer må nå innse at vi har passert en rekke grenser for vår egen vekst, i forhold til hvilke konsekvenser dette har for kloden og miljøet, både på kort og lang sikt.

 
På flere kontinenter sliter man nå med naturens herjinger i form av oversvømmelser av matjord, ildens herjinger og ekstrem tørke, og i kjølvannet kommer sykdommene og matmangelen i befolkningen. Den siste tidens dårlige vekstforhold for korn har gjort at kornprisene har skutt i været på verdens råvaremarked. Det rammer de svakest stilte i verden hardt, for de bruker allerede en stor andel av inntektene sine til mat. 

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) forteller at prisen på såkorn i Somalia nå ligger 230 prosent over snittet, og på Sri Lanka koster ris 114 prosent mer enn vanlig. Og utviklinga man har i vente ser dyster ut; når de store leverandørene av viktige råvarer som mais, hvete og ris legger seg på leveringsstopp i påvente av at etterspørselen øker prisene ytterligere, da vil sultkatastrofene være et faktum i områdene som er helt avhengige av mat utenfra. Verdens matvareprogram har hatt som mål for året å hjelpe 100 millioner mennesker fra sultedøden, men regner nå med å måtte oppjustere disse tallene ut fra hvordan råvareprisene utvikler seg.

Under matkrisen i 2008 rundet man for første gang i historien 1 milliard mennesker rammet av kronisk sult. Når man nå opplever det største prishoppet på 30 år for verdens nest mest brukte kornslag hvete, kan verden bli vitne til en utvikling av matmangel og sult som er på høyde med hva man opplevde for bare to år siden.

Klimaendringer gir matmangel

(KILDE: Aftenposten2010)

Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :