Her er du:
Publisert: 15.08.2008

Bildegalleri fra det lille kulturhuset/Miljøhuset Tromsø


 

Sponsorliste

Relaterte sider:
Miljøhuset Tromsø vokser


"Det lille kulturhus" Tromsø kommer til å bli det store miljøhuset nå som Norges Miljøvernforbund (NMF) har overtatt bygget. Bygget sto opprinnelig vis-à-vis Tromsø Kulturhus og i samme kvartal som Fokus kino og gamle-rådhuset. "Det lille kulturhus " måtte vike da Tromsø kommune skulle bygge nytt rådhus, flerkinoanlegg og hovedbibliotek.

Dette verneverdige huset ble først flyttet ut i parken hvor det ble stående i påvente av nærmere beslutning om skjebne. Bygget ble siden flyttet til en lånt tomt på/ved Tromsø Skipsverft. Mens millionene rant ut av kommunekassa, kranglet byens politikere om byggets fremtid. Flere ville rive det fremfor å bruke ende flere millioner på istandsetting. Til slutt satte Miljøverndepartementet foten ned og sa at bygget ikke kunne rives, men faktisk skulle istandsettes.

Til slutt hadde ikke administrasjonen og politikerne i Tromsø kommune annet valg enn å kvitte seg med huset. Huset ble avertert på det åpne markedet, og to interessenter meldte seg, deriblant NMF. Etter en kort behandling besluttet politikerne at NMF sitt prosjekt virket som det de ville gå for. Grunnen var dels at NMF gjennom andre prosjekter har vist seg å være en seriøs partner, dels at man hadde det beste konseptet. Forsommeren 2008 overtok NMF "det lille kulturhuset".

-Kurt Oddekalv, hvorfor ønsker NMF å overta det lille kulturhuset?
- For det første har NMF i sin grunnlov (vedtekter) at organisasjonen skal arbeide med miljøvern, urfolk, ungdommer og kulturvern gjennom vern av bygninger. For det andre har NMF lenge vært på jakt etter et eget bygg å holde til i i Tromsø, faktisk siden 1997.

Trenger dere hele dette huset da?
Det kan du gjerne spørre om. Vi fant tidlig ut at vi behøvde et sted å være. Størrelsen kommer mer an på hva man gjør ut av det og hvilken tidshorisont man har. Bygget skal ha møterom, arbeidsplass for 2-3 personer og overnattingsmulighet for tilreisende ansatte/aktive. Hva vi gjør med eventuelle tilleggsarealer, får vi se på når vi er ferdig.

Tromsø kommune "ga bort" det lille kulturhuset ettersom de ikke hadde penger til å sette det i stand selv. Hvordan kan en fattig miljøorganisasjon da ha råd?
- Det at Tromsø kommune ikke ville bruke mer penger på dette, var en politisk avgjørelse. Jeg tror ikke byens politikere så på dette som en kommunal oppgave, forståelig nok.
- Jeg er selv utdannet byggmester og vet raskt hvilke prosjekter som er håpløse og hvilke som er overkommelige. Dette bygget er slitent, men har noen fantastiske kvaliteter som jeg sjelden har sett maken til, bla er alt listverk intakt og sutaket er laget av to lag med 2" plank. Byggets grunnkonstruksjon er i meget god stand og jeg gleder meg til å ta fatt. Dette er ikke noen umulig oppgave. Noe som har betydd mye for meg er den velviljen alle i Tromsø har vist oss når det gjelder bygget og fremdriften som har vært helt eksemplarisk i kommunen. Vil også takke både administrasjon og politikere for at tingene har kunnet gå så fort. Nå er det opp til oss å vise at vi er tilliten verdig og at vi løfter huset tilbake til fordoms stolthet, for bygget er utrolig flott når man virkelig ser etter.
- NMF på sin side er i en særstilling, vi er en organisasjon, og vi kan få gjort ting annerledes enn kommunen, ikke minst hva gjelder kostnader. - Det faktum at vi har med oss mange gode, store og små, støttespillere er også avgjørende. Ja bare se på sponsorlisten, mange års hardt arbeide av NMF og ikke minst Ørjan Holm har gitt oss et fundament i byen som er rimelig solid og borger for en trygg fremtid for miljøarbeidet i Tromsø. Vi satser på stor grad av egeninnsats, samt at Tromsø bys næringsliv har vist seg villig til å stille opp. Bygget er en del av Tromsøs eldre trehusbebyggelse - et trehus bebyggelse som Tromsø ikke har altfor mye igjen av. Bybrannen i 1969 medførte at flere kvartaler brant opp, og i alt var vel nær 60 bygg berørt. Noen sier at dugnadsånden er borte, men det er bare tull, når så mange firma stiller opp, ja da er lysten til å måtte gjøre noe for miljøet og oss veldig gledelig, og dugnadsånden høyst levende også her oppe under nordlysets isflammer.

- "Det lille kulturhuset" hadde et tilbygg der det sto, hva gjør dere med det?
- NMF hadde en opprinnelig plan om å få bygget opp et ombrukshus i Tromsø, men fant ikke noen passende tomt til dette. I Bergen har NMF demontert det gamle administrasjonsbygget til NorCargo, og dette bygget hadde vi planer om skulle oppføres i Tromsø som et miljøombruksbygg, og ble plassert i 2 containere. Disse 2 containerne fra Bergen ble i sommer sponset opp av Norlines A/S og er på plass. Materialene fra dette bygget vil i løpet av 2008/2009 bli den innvendige delen av det nye tilbygget til "det lille kulturhus". Utvendig blir huset så autentisk som mulig, med endel av de gamle materialene.

Hva er fremdriften og når regner du med at dere er ferdig med bygget?
- Aller først så skal den nye grunnmuren, strøm, VVS og den slags på plass i Skansegata 2, så skal bygget etter planen flyttes på plass i tredje kvartal av 2008. Så går det slag i slag med tilbygg, tetting av tak, legging av nytt overtak, innvendig arbeid og så videre. Vi håper, dersom alt står oss bi, at bygget vil være mer eller mindre ferdig i 2010-2011.


Norges Miljøvernforbund

Besøksadresse:
Ludeboden,
Skuteviksboder 24,
5035 Sandviken
Postadresse:
Postboks.593, 5806 Bergen

Kontaktinformasjon

Tel: 55 30 67 00
Faks: 55 30 67 01
Epost: nmf@nmf.no
Org.nr: 871 351 082
Kontonr: 3633 41 17116
fb_liten twitter_liten

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter fra NMF.
Registrer deg med din e-postadresse:
Epost :
Liste :